Leki z ogródka

Leki z ogródka

Owocowe leki

Na naszych działkach i w ogródkach rosną rośliny, o których działaniu mogliśmy do tej pory nie mieć pojęcia. Owoce niektórych z nich mogą przynieść ulgę w wielu chorobach. Jak działają i w jaki sposób przygotować owocowe leki? Mamy kilka porad.

 

Leki z ogródka

 

Suszone poziomki

– mają właściwości moczopędne, wspomagają leczenie chorób układu moczowego takich jak zapalenie pęcherza czy kamica nerkowa. Poziomki suszymy rozkładając na blasze w miejscu zacienionym, przewiewnym, w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni Celsjusza. Następnie 2-3 łyżeczki suszonych owoców zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10 min. Przecedzamy. Jeżeli dopadło nas zapalenie pęcherza pijemy 4 razy dziennie po szklance naparu, pozostałe owoce możemy zjeść.

 

Maliny

– zwalczają gorączkę, bo działają napotnie. Sok i napar z malin, pobudzając działanie gruczołów potowych, wywołują obfite pocenie po upływie 30min-60min od chwili wypicia. Wspomagają leczenie przeziębienia również dlatego, że mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Sok z malin warto przygotować, kiedy mamy sezon na świeże owoce. Na zimę będzie, jak znalazł. Kilogram malin zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na dobę, zagotowujemy, studzimy i przecedzamy. Sok zlewamy do butelek, resztę malin można zmiksować i włożyć do słoików. Przy przeziębieniu dodajemy łyżkę soku malinowego do herbaty i pijemy 4 razy dziennie.

 

Jagody

– zawierają m.in. garbniki, antocyjany, pektyny, witaminy. Maja właściwości bakteriobójcze, hamują biegunki, działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą bóle brzucha i nudności. Łyżkę świeżych jagód lekko rozgniatamy, zalewamy ½ szklanki wrzącej wody, przykrywamy i czekamy 15 min. Przecedzamy. Podczas biegunki pijemy napar 4 razy dziennie po ½ szklanki, małymi łykami. Uwaga! Surowe jagody lekko przeczyszczają (pomagają przy niewielkich zaparciach), dlatego trzeba je zalać wrzątkiem.

 

Czarne porzeczki

– są bogate w witaminy C, P, A i z grupy B, kwas foliowy, które wzmacniają odporność. Są również źródłem składników mineralnych budujących odporność takich jak żelazo, wapń, potas, magnez. Owoce możemy zmiksować w takiej ilości, aby po rozdrobnieniu zajmowały 3 szklanki. Wlewamy do garnka i dodajemy ¾ szklanki wrzątku. Zagotowujemy i przecedzamy. Następnie dodajemy cukier w proporcji 1:1 (na jedną szklankę owoców jedna szklanka cukru). Gorącą mieszaninę wlewamy do słoików i zamykamy. Dodajemy je do herbaty przez cały rok.

Pamiętaj! Jeżeli objawy nie ustępują przez kilka dni – zgłoś się do lekarza.

 

Dodaj komentarz