Witaminy z grupy B są składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiadają za wytwarzanie energii w komórkach, dzięki czemu mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także dobre samopoczucie oraz wygląd – ich niedobór źle wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Wśród nich bardzo ważną rolę odgrywa witamina B12. Warto wiedzieć w jakich produktach występuje, oraz czy możemy ją znaleźć w warzywach i owocach.
Czym jest witamina B12?
Witamina B12, zwana też kobalaminą, to organiczny związek rozpuszczalny w wodzie. Produkują ją bakterie w przewodzie pokarmowym ssaków. U człowieka wytwarzana jest w jelicie grubym, stąd jednak nie jest już wchłaniana.
Na co wpływa witamina B12?
Jak wszystkie witaminy z grupy, witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowia. Przede wszystkim:
- bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, dzięki czemu zapobiega niedokrwieniu organizmu;
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy – jej niedobory mogą powodować depresję;
- wpływa na przemiany metaboliczne tłuszczów i węglowodanów;
- umożliwia syntezę w komórkach oraz bierze udział w odtwarzaniu kodu genetycznego;
- bierze także udział w procesach przemiany kwasu foliowego do biologicznie aktywnej odmiany.
Jak widzisz, odpowiedni poziom witaminy B12 jest kluczowy dla naszego zdrowia. W jakich produktach zatem możemy ją znaleźć?
W jakich produktach znajdę witaminę B12?
Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in.:
- mięso – głównie wołowe, ale także wieprzowe i drobiowe (zwłaszcza wątróbka i nerki jagnięce);
- jajka;
- mleko;
- sery żółte;
- ryby – zwłaszcza sardynki i tuńczyk.
Co jednak z owocami i warzywami, które jak wiadomo zawierają wiele witamin i minerałów? Czy w nich znajdziemy witaminę B12?
Witamina B12 w owocach i warzywach
Owoce zawierające witaminę B12
Czy witaminę B12 możemy znaleźć w owocach? Niestety nie. Choć niektóre źródła podają, że występuje ona w bananach, najnowsze badania wykluczyły taką możliwość. Natomiast bogatym źródłem witaminy B12 są owoce morza, zwłaszcza małże. Porcja stugramowa zawiera 4120% zalecanego dziennego spożycia tej substancji.
Warzywa zawierające witaminę B12
Czy witamina B12 występuje w warzywach? Jak było wspomniane wyżej, głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak istnieją warzywa, w których znajdziemy tę witaminę. Są to rośliny strączkowe, takie jak: groch, biała fasola, bób, groszek zielony, fasolka szparagowa, soja oraz soczewica.
Warto tu jeszcze wspomnieć o chlorelli. Jest to zielona alga, występująca naturalnie w wodach słodkich. Ze względu na wysoką zawartość wielu składników odżywczych, zalicza się do grona tzw. “superfood”. Jest bogata również w omawianą witaminę B12. W sprzedaży znajdziemy ją w formie tabletek lub proszku.