W których owocach i warzywach znajdziemy witaminę B12?

W których owocach i warzywach znajdziemy witaminę B12?

Witaminy z grupy B są składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiadają za wytwarzanie energii w komórkach, dzięki czemu mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także dobre samopoczucie oraz wygląd – ich niedobór źle wpływa na kondycję włosów i paznokci.

Wśród nich bardzo ważną rolę odgrywa witamina B12. Warto wiedzieć w jakich produktach występuje, oraz czy możemy ją znaleźć w warzywach i owocach.

Czym jest witamina B12?

Witamina B12, zwana też kobalaminą, to organiczny związek rozpuszczalny w wodzie. Produkują ją bakterie w przewodzie pokarmowym ssaków. U człowieka wytwarzana jest w jelicie grubym, stąd jednak nie jest już wchłaniana.

Na co wpływa witamina B12?

Jak wszystkie witaminy z grupy, witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowia. Przede wszystkim:

  • bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, dzięki czemu zapobiega niedokrwieniu organizmu;
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy – jej niedobory mogą powodować depresję;
  • wpływa na przemiany metaboliczne tłuszczów i węglowodanów;
  • umożliwia syntezę w komórkach oraz bierze udział w odtwarzaniu kodu genetycznego;
  • bierze także udział w procesach przemiany kwasu foliowego do biologicznie aktywnej odmiany.

Jak widzisz, odpowiedni poziom witaminy B12 jest kluczowy dla naszego zdrowia. W jakich produktach zatem możemy ją znaleźć?

W jakich produktach znajdę witaminę B12?

Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in.:

  • mięso – głównie wołowe, ale także wieprzowe i drobiowe (zwłaszcza wątróbka i nerki jagnięce);
  • jajka;
  • mleko;
  • sery żółte;
  • ryby – zwłaszcza sardynki i tuńczyk.

Co jednak z owocami i warzywami, które jak wiadomo zawierają wiele witamin i minerałów? Czy w nich znajdziemy witaminę B12?

Witamina B12 w owocach i warzywach

Owoce zawierające witaminę B12

Czy witaminę B12 możemy znaleźć w owocach? Niestety nie. Choć niektóre źródła podają, że występuje ona w bananach, najnowsze badania wykluczyły taką możliwość. Natomiast bogatym źródłem witaminy B12 są owoce morza, zwłaszcza małże. Porcja stugramowa zawiera 4120% zalecanego dziennego spożycia tej substancji.

Warzywa zawierające witaminę B12

Czy witamina B12 występuje w warzywach? Jak było wspomniane wyżej, głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak istnieją warzywa, w których znajdziemy tę witaminę. Są to rośliny strączkowe, takie jak: groch, biała fasola, bób, groszek zielony, fasolka szparagowa, soja oraz soczewica.

Warto tu jeszcze wspomnieć o chlorelli. Jest to zielona alga, występująca naturalnie w wodach słodkich. Ze względu na wysoką zawartość wielu składników odżywczych, zalicza się do grona tzw. “superfood”. Jest bogata również w omawianą witaminę B12. W sprzedaży znajdziemy ją w formie tabletek lub proszku. 

Dodaj komentarz