Acerola jako najlepsze źródło łatwo dostępnej witaminy C

Acerola jako najlepsze źródło łatwo dostępnej witaminy C

Gdzie szukać witaminy C?

Wszyscy wiemy jak dla naszego zdrowia ważne jest odżywianie. Sięgamy po super foods na co dzień, ale też różne cudowne suplementy poprawiające jakość życia przyciągają naszą uwagę. Każdy kto dba o formę zdaje sobie sprawę z tego jakie właściwości posiada dla nas witamina C. Jej najlepszym źródłem są przede wszystkim owoce, zwykliśmy twierdzić że są to cytrusy, ale jak się okazuje istnieją też inne lepsze źródła i jest nim acerola. 

Niepozorna acerola jako doskonałe źródło Witaminy C

Acerola to mały owoc wyglądem przypominający wiśnię. Pochodzi z Wysp Karaibskich, ale jest też uprawiana w Ameryce Środkowej i w Amazonii, sprzyja jej także subtropikalny klimat niektórych części Azji. Pewne źródła donoszą, że zawartość witaminy C w aceroli przewyższa trzydziestokrotnie jej obecność w cytrusach, biorąc po uwagę podobną objętość wagowo, tak więc to naprawdę potężna dawka. Coraz większą popularnością cieszą się suplementy diety zawierające ten składnik, nic dziwnego – w końcu to prawdziwa skarbnica zdrowia. 

Jakie właściwości posiada acerola?

Acerola chroni nas w okresie jesienno-zimowych infekcji przed wirusami, posiada działanie immunostymulujące czyli bezpośrednio oddziałuje na nasz układ odpornościowy i wzmacnia go, ale to nie wszystko. Posiada też właściwości przeciwzapalne, a więc będzie nas wspomagać w przypadku wystąpienia stanu zapalnego w organizmie, jak też zapobiegać mu. Aby proces zapalny nie uległ zaognieniu acerola działa także przeciwutleniająco i blokuje dalszy rozwój infekcji. Warto wiedzieć, że mogą ją spożywać dorośli jak i dzieci. 

Acerola – nie tylko witamina C

Jak wiemy acerola to doskonałe źródło witaminy C. Warto jednak podkreślić że zawiera także inne cenne substancje: to m.in. witamina A,  witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, mangan. To nieprzebrane źródło cennego beta-karotenu oraz flawonoidów. Dostarczy do naszego organizmu także kwas foliowy. To połącznie witamin A i C  sprawia, że acerola doskonale przeciwdziała chorobom degeneracyjnym np. miażdżycy, chorobie Alzheimera, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. 

W jakie postaci można stosować acerolę?

Najkorzystniej byłoby przyjmować acerolę w postaci świeżych owoców, ale wiemy że dostępność takiej formy może być utrudniona. W sklepach ze zdrową żywnością bez trudu znajdziemy suszone owoce aceroli, warto wybierać takie bez cukru, suszone metodą naturalną np. gorącym powietrzem. Inną dobrą formą aceroli jest sok z jej owoców, który sprzedawany jest w różnych pojemnościach, także z dodatkiem innych soków owocowych. Zwróćmy uwagę na procentową zawartość aceroli w stosunku do innych soków. Dużą popularnością cieszą się suplementy z aceroli, dostępne w postaci tabletek i kapsułek, a także sproszkowanych ekstraktów. 

 

Dodaj komentarz