Jakie warzywa na keto – przegląd najpopularniejszych produktów

Jakie warzywa na keto – przegląd najpopularniejszych produktów

Dieta ketogeniczna jest obecnie bardzo popularna. Opiera się na spożywaniu produktów wysokotłuszczowych, przy jednoczesnym surowym ograniczeniu albo nawet całkowitej eliminacji węglowodanów. To dosyć kontrowersyjne, ponieważ wiąże się z koniecznością ograniczenia spożywania owoców i warzyw.

Jakie warzywa na keto można jeść?

 

Warzywa to doskonałe źródło minerałów, różnorodnych wartości odżywczych oraz ważnego dla jelit błonnika. Wszystkie te substancje są niezbędne, aby organizm funkcjonował w prawidłowy sposób. W związku z tym żadna dieta nie powinna ich całkowicie wykluczać. Na adaptacji, czyli na samym początku wchodzenia na keto, można spożywać:

  • zielone warzywa liściaste,
  • pomidory,
  • oliwki,
  • bakłażany,
  • brukselkę,
  • cebulę,
  • czosnek,
  • cukinię,
  • dynię,
  • kapustę,
  • kalarepę,
  • pora,
  • seler,
  • szparagi,
  • ogórki,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • paprykę.

Najlepiej połączyć wymienione produkty z olejem MCT, co ułatwi wejście w stan ketozy, a także znacząco przyśpieszy produkcję ciał ketonowych. Ponadto jednym z kluczowych warzyw przy takim sposobie odżywiania jest awokado, zasługujące na specjalne wyróżnienie. Pojawia się ono praktycznie w każdym wysokotłuszczowym jadłospisie. Jest bowiem doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega–3, Omega–6, Omega–9, dostarcza potasu, a także witamin A, C i E, będących silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwnowotworowym. To wszystko sprawia, że jego regularne spożywanie przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi oraz poprawia stan oczu.

Jakie warzywa na keto są zabronione?

 

Przede wszystkim powinno unikać się produktów, które charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Mowa tu głównie o warzywach korzeniowych. Zawierają bowiem sporo cukru, jaki potrafi uniemożliwić wejście w ketozę oraz utrzymanie tego stanu. Należy wystrzegać się zwłaszcza:

  • strączków,
  • ziemniaków,
  • pasternaku,
  • buraków,
  • rzepy,
  • manioku.

Kwestię dyskusyjną stanowi spożywanie zielonego groszku. Można go jeść, ale w niewielkich ilościach oraz nie w procesie adaptacji, czyli na samym początku. Jeżeli chodzi o marchewkę, to dopuszcza się spożycie na poziomie nie większym niż 100 gramów dziennie. Zawiera ona bowiem sporo węglowodanów, bo aż 9 gram w 100 gramach warzywa.

Jak spożywać warzywa na diecie ketogenicznej?

Istotną kwestię stanowi nie tylko fakt, jakie warzywa na keto można lub nie jeść, ale również z czym je łączyć. Oczywistym wydaje się, że z tłuszczami. Najlepiej wybierać olej:

  • kokosowy,
  • palmowy,
  • lniany.

Popularna jest również oliwa z oliwek, zwłaszcza do sałatek. Taki dodatek znacząco zmniejsza uczucie głodu, a ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Tłuszcze są doskonałym nośnikiem smaku, więc dodanie ich do posiłku sprawia, że smakowitość dań odczuwalnie wzrasta.

 

Dodaj komentarz